I normale markeder handler WTI-oljen (West Texas Intermediate, også kalt Texas Light Sweet), et godt stykke over nordsjøoljen. I skrivende stund handler derimot nordsjøolje hele 5,76 dollar over WTI, som handles for kun 36,51 dollar per fat på februarkontrakt.- Råoljelagrene i Cushing er smekk fulle. WTI reflekterer fundamentalene rundt Cushing-området, og er nå en dårlig benchmark-olje for det globale markedet. Dette vil være tilfelle når Cushing-lagrene er veldig fulle, eller når de er veldig lave. Det har i flere år vært en diskusjon om WTI er en særlig god referanseolje, men så lenge spillere som BP og andre kan utnytte de ubalansene som oppstår fordi de har kontroll og bedre data enn andre i Cushing-området er det vanskelig å endre NYMEX-referanseoljen, sier Torbjørn Kjus i DnB NOR Markets til HegnarOnline.Den 15. i hver måned skifter oljetraderne over til neste månedskontrakt, og i de siste overgangene har vi sett store (og uforutsigbare) svingninger.- Jeg tror differensialet mellom nordsjøoljen og WTI vil blåse ut til nye rekorder i løpet av kommende uke. Hvem vil ha leveranse av WTI i Cushing når lagrene er smekk fulle? Det blir derfor om å gjøre å kvitte seg med denne kontrakten før den går av neste tirsdag. Brent vil reflektere de globale fundamentaler inntil lagersituasjonen i Cushing er mer normal. Jeg vil derfor anbefale å følge Brent-markedet, avslutter Kjus.. Klikke på den og følg den grafisk også.Her er en graf som viser lagerbyggingen i Cushing: