EU-kommisjonen bekreftet fredag at en avtale med Ukraina og Russland var på plass etter at Kommisjonens president José Manuel Barroso hadde snakket med den ukrainske presidenten Viktor Jusjtsjenko i morgentimene.Senere på dagen bekreftet det russiske gassmonopolet Gazprom at selskapet hadde en muntlig enighet med sin ukrainske motpart Naftogaz om å gjenoppta leveringen, som ble stanset tirsdag.På grunn av tekniske forhold vil det ta noe tid før gassen igjen når fram til de rundt 17 europeiske landene som er rammet av den russiske leveringssvikten. Ifølge Gazprom vil det bare drøye én dag, men EU-kommisjonen mener det ta minst tre dager før leveransene er tilbake på normalt nivå.Nøkkelen til en løsning er at det utplasseres internasjonale inspektører ved rørledningen som skal sørge for at transitten går korrekt for seg. Da Ukraina gikk med på at også russiske observatører skulle få delta, falt brikkene på plass. Gazprom understreker imidlertid at gassen først ville skrus på igjen når avtalen foreligger skriftlig.Også Norge skal delta med gasseksperter blant kontrollørene. Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) fikk forespørselen da han møtte den sittende EU-formannen, den tsjekkiske statsministeren Mirek Topolánek, i Praha fredag.- Jeg er glad for at Norge kan bidra til å skape stabile og forutsigbare gassleveranser til Europa. Vi kan bidra med uavhengige eksperter som har stor kunnskap og erfaring, og kan spille en nøkkelrolle i disputten mellom Russland og Ukraina, sier Stoltenberg.