Frykter mangel på gass

EU øker presset på Ukraina og Russland om å bli enige i prisstriden som har gitt svikt i tilførselen av gass til Europa. Værvarsler med mange minusgrader gjør EU-kommisjonen bekymret.

Russlands tredje president, Dmitrij Medvedev - Foto: Scanpix

I hui og hast sendte EU-kommisjonen og det tsjekkiske EU-formannskapet i vei en delegasjon til Kiev mandag morgen for å få mer informasjon om hvorfor flere EU-land opplever svikt i gassleveringen fra Russland. Helt siden det russiske gasselskapet Gazprom stengte av leveransene til Ukraina 1. januar på grunn av uenighet om betalingen, har EU-land opplevd uregelmessigheter i gasstilførselen.- Vi går mot en uke som er kaldere enn den forrige, og det vil øke behovet for gass. Derfor er vi bekymret for dette, konstaterer Ferran Tarradellas Espuny, talsmann for EUs energikommissær Andris Piebalgs. Han understreker samtidig at situasjonen så langt ikke har gått ut over sluttbrukerne i Europa, blant annet på grunn av solide gasslagre. Men gasstilførselen fra Russland er svært viktig for EU og 80 prosent av den går gjennom Ukraina.EU-kommisjonen gjentok mandag at man ikke ønsker å gå inn i det den anser som «en ren kommersiell disputt» mellom Russland og Ukraina. Likevel øker Unionen nå presset på de to partene om å bli enige for å unngå en situasjon lignende den man hadde i 2006, da en tilsvarende strid rammet EU hardt.