Krisemøte i EU etter stengte gasskraner

Flere EU-land sier de får mindre gass fra Russland etter at gasstriden mellom Russland og Ukraina blusset opp igjen.

Rørledning i Alaska Foto: BP.com

Flere EU-land sier de får mindre gass fra Russland etter at gasstriden mellom Russland og Ukraina blusset opp igjen. Mandag er det duket for krisemøte i Brussel.Både Romania, Bulgaria, Polen og Ungarn får nå mindre gass enn de gjorde før nyttår. EU får en femdel av sine gassleveranser fra Russland fra rørledninger som går gjennom Ukraina.I Romania har gassleveransene sunket med 30 prosent, opplyser en rumensk tjenestemann. Flere EU-land er i beredskap i frykt for at konflikten blir langvarig, noe som i verste fall kan føre til mangel på gass til oppvarming i vinter.Striden mellom Russland og Ukraina skyldes uenighet om pris. Første nyttårsdag stanset det russiske gasselskapet Gazprom leveransene til Ukraina med den begrunnelse at landet ikke har betalt regningene sine.EU har nok gass på lager til å klare seg i noen dager, men hvis konflikten varer i flere uker, vil flere land få problemer med å levere gass til kundene.Varsler rettssakUkraina stjeler mer enn 35 millioner kubikkmeter russisk gass fra europeiske forbrukere hver eneste dag, hevder Gazproms eksportsjef Aleksander Medvedev. Han understreker at Ukraina vil måtte betale for denne gassen.Dette avviser ukrainske myndigheter, som hevder Russland driver med «energiutpressing» og beskylder Gazprom for selv å ha redusert leveransene av gass til EU gjennom Ukraina.Gazprom kunngjorde lørdag at selskapet vil trekke Ukrainas statlige gasselskap Naftogaz for retten for å sikre at den russiske gassen får fritt leide gjennom Ukraina til forbrukerne i EU.Gazproms administrerende direktør Aleksej Miller sier selskapet vil be voldgiftsdomstolen i Stockholm om å beordre Naftogaz til å avstå fra handlinger som forhindrer leveransene av gass til Europa.EU holder avstandDet er foreløpig ikke aktuelt å gjenoppta forhandlingene med Ukraina, som ikke har vist noen relevant bevegelse, sa eksportsjef Medvedev etter et møte med EUs tsjekkiske formannskap i Praha lørdag. Han forsikret samtidig om at Gazprom vil overholde sine kontrakter med EU.EUs formannskap sa lørdag at EU verken ønsker å bli en part eller en mekler i striden mellom Russland og Ukraina.De to landene bør likevel bestrebe seg på å komme til enighet snarest mulig, sa tsjekkias visestatsminister Alexandr Vondra etter et møte med Gazproms utsendinger. Det kan oppstå mangel på gass i EU dersom konflikten blir langvarig, advarte Vondra.PrisstridFør forhandlingene mellom Russland og Ukraina brøt sammen i fjor, sa russerne at de var villige til å gå med på en pris på 250 dollar per 1.000 kubikkmeter gass. Nå har priskravet steget til 418 dollar.En slik pris vil utløse en humanitær krise i Ukraina, hevder Naftogaz-sjef Oleg Dubyna. Ukraina har hittil betalt 179,5 dollar per 1.000 kubikkmeter gass. I EU ligger prisen på om lag 500 dollar.Naftogaz vil kun godta en høyere gasspris dersom russerne samtidig går med på å betale en høyere avgift for sin tillatelse til å føre gass over ukrainsk jord. Gazprom har avvist dette.Gazprom understreker at striden med Naftogaz er av rent forretningsmessig art, men analytikere knytter det hele til en politisk strid mellom de to landene om Ukrainas ambisjoner om å tas opp som medlem i NATO. (©NTB)