Russland skrur av gassen

Russland har stanset gassleveransene til Ukraina, etter at myndighetene ikke har klart å bli enige om en ny gassavtale.

En arbeider på et av Gazproms anlegg - Foto: Scanpix

Den gamle leveranseavtalen utløp ved årsskiftet, og torsdag formiddag kunngjorde den russiske energigiganten Gazprom at leveransene til nabolandet har stanset.- Vi har helt og holdent stengt våre leveranser av naturgass til Ukraina, sa en talsmann for Gazprom ved 10-tiden lokal tid. Han understreket samtidig at gassleveransene til Europa fortsetter som normalt.Gazprom legger all skyld og ansvar for gasskuttet på ukrainske myndigheter.- Vårt inntrykk er at politiske krefter i Ukraina ønsker en gasskonflikt mellom våre to land, sier Gazprom-sjef Alexej Miller.Partene har ikke klart å bli enige om en ny avtale. Blant stridsspørsmålene er nye priser og gammel gjeld.EU og USAEU, som mottar en femdel av gassen sin fra Russland via rørledninger som krysser Ukraina, oppfordret partene til nye forhandlinger for å løse konflikten. EU sa også at Russland må innfri alle avtaler og forpliktelser.Energiselskaper i Tyskland, Frankrike, Romania og Østerrike opplyste torsdag at de ikke har registrert noen nedgang i leveransene.USA ber Russland og Ukraina komme til enighet om en ny avtale slik at gassleveranser til Ukraina kan gjenopptas så fort som mulig.Det hvite hus' talsmann Gordon Johndroe oppfordrer på vegne av president George W. Bush begge parter til å ta hensyn til de humanitære konsekvensene et kutt av gassleveringene vil få.- En forutsigbar strøm av energi til Ukraina og resten av Europa på markedsbaserte betingelser er helt essensielt for stabilitet i det regionale og globale energimarkedet, sier Johndroe.