Varsler løsning på gasskrisen

Gazprom lover å starte opp igjen gasseksporten til EU

En arbeider på et av Gazproms anlegg - Foto: Scanpix

Men det er så snart inspektører fra EU får kontrollere gasstrømmen gjennom Ukraina.Gazproms administrerende direktør Aleksej Miller legger det hele og fulle ansvaret for gasskrisen i EU på Ukraina og sier det er opp nå er opp til Ukraina om EU igjen skal få levert gass via landet.- Det viktigste nå er at Ukraina må la internasjonale observatører få komme til landet, sa Miller etter et møter med blant andre EU-kommisjonens president José Manuel Barroso og EU-parlamentets president Hans-Gert Pöttering.Har betingelserSjefen for Gazproms ukrainske motpart Naftogaz, Oleg Dubina, skal ifølge sine informasjonsfolk ha lovet at Ukraina vil distribuere gassen videre til EU så snart Russland slår den på igjen.- Naftogaz garanterer fullt ut transporten av gass gjennom ukrainsk territorium på betingelse av at Russland gjenopptar sin gasslevering, het det i uttalelsen fra Dubina.En forutsetning er også at Gazprom bidrar med såkalt teknisk gass, som trengs for å holde trykket i rørledningene. Dette dreier seg ifølge Dubian om 21 millioner kubikkmeter daglig, noe Naftogaz ikke akter å bidra med fra sine reserver.Russerne anklager imidlertid ukrainerne for å ha stjålet gass som er ment for det europeiske markedet, og sier det var derfor all eksport av russisk gass til EU gjennom Ukraina stanset tirsdag.- Så snart observatørene er på plass, vil vi umiddelbart gjenoppta leveringen til EU, sa Miller. (©NTB)