Rødgrønne gir flest tillatelser for oljeleting

Ingen norske regjeringer har delt ut flere lisenser for leting etter olje og gass enn dagens rødgrønne trepartiregjering.

Statsminister Jens Stoltenberg , kunnskapsminister Kristin Halvorsen og samferdselsminister Liv Signe Navarsete - Foto: Scanpix
Energi

En gjennomgang Norges Naturvernforbund har gjort, viser at Jens Stoltenbergs mannskap har delt ut 157 letetillatelser, skriver Dagsavisen. Gro Harlem Brundtland og hennes tredje regjering delte ut 120 tillatelser, mens Bondevik II-regjeringen, som gikk av fordi den nektet å svekke forurensningsloven, ga 116 tillatelser. Einar Gerhardsens fjerde regjering delte ut 78, blant annet historiens aller første tildeling.- Tallene viser at Kirken peker på noe helt akutt og helt nødvendig når den krever full stans i all oljeleting de neste fem årene, sier leder Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet til avisen.Haltbrekken peker på at den rødgrønne regjeringens letetillatelser åpner for hvor store klimagassutslippene fra Norge skal være om 40 til 50 år.Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) kaller imidlertid tallene fra Naturvernforbundet misvisende:- Det er umulig å sammenligne. Vi finner stadig mindre olje og gass, og de funnene vi gjør er mindre. Det er forskjell på Ekofisk og en tom brønn. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv