Irak åpner oljebrønnene for utlendinger

Utenlandske oljeselskaper skal få en større del av irakiske oljefelt.

Iraks oljeminister, Hussain al-Shahristani - Foto: AP
Energi

Iraks nye regjeringen foreslår for første gang å gi utenlandske oljeselskaper majoritetsandeler i olje- og gassutviklingsprosjekter, melder International Herald Tribune. Landet ønsker å øke produksjonen kraftig i en tid med fallende oljepriser.En av topprådgiverne til statsminister Nuri Kamal al-Maliki, Thamir Alhadban, bekreftet onsdag uttalelser fra oljeminister Hussain al-Shahristani i Wien tidligere på dagen om at utenlandske selskaper kan by på så mye som 75 prosent av overskuddet fra nye olje- og gassutviklingsprosjekter.Rådgiveren bekreftet også at Irak kan komme til å tilby nye og eksisterende felter for utvikling til utenlandske oljeselskaper, utenfor formelle budrunder for nye felt.Tidligere har Irak ikke tillatt utenlandske selskaper en større andel enn 49 prosent i nye oljeutviklingsprosjekter.Oljeministeren uttalte til Bloomberg News at Irak vil være åpne for bud på 75 prosent fra selskaper som Exxon Mobil og Royal Dutch Shell i forbindelse med nye prosjekter.Alhadban sier det ikke er noe nytt i Shahristanis uttalelser.DNO International er allerede inne i nord-Irak. Selskapet eier 55 prosent av Tawke og 40 prosent av Dohuk og Erbil.

Nyheter
Næringsliv