Sier nei til leteboring utenfor Alaska

En ankedomstol i USA har vendt tommelen ned for planene om å starte leteboring etter olje og gass utenfor kysten av Alaska.

Illustrasjon som viser karbonlagring ved Sleipner - Foto: Alligator film /BUG / Statoil
Energi

Tidligere president George W. Bush høstet sterk kritikk fra miljøvernhold da han i 2005 ga klarsignal til leteboring utenfor Alaska, og planen blir nå stanset.En spesialdomstol opprettet av innenriksdepartementet i Washington gir nå miljøvernerne medhold, og slår fast at Bush-administrasjonen ikke tok de nødvendige hensyn til miljøet da vedtaket ble fattet.Havområdene utenfor Alaska har et svært rikt dyreliv og er hjem for blant annet isbjørn, sel, hvalross, hval og store mengder sjøfugl.Leteboring kan også ramme urbefolkningen i området, som er helt avhengig av livet i havet.President Barack Obama har ikke kommentert ankedomstolens kjennelse, men har tidligere vedtatt å utsette borestarten med fem år i påvente av grundige miljøstudier. Den amerikanske oljeindustrien er ikke blid.- Man gjør det amerikanske folk en bjørnetjeneste, og man påfører økonomien et hardt slag dersom denne beslutningen ytterligere forsinker utviklingen av helt vitale olje- og naturgassressurser, heter det i en uttalelse fra bransjens organisasjon, The American Petroleum Institute. (©NTB)

Nyheter
Politikk