Oljeprisen stiger selv om lagrene er sprekkfulle

-Dersom den senere tids ukuelige optimisme skulle avta noe, kan prisene korrigere tilbake mot 50 dollar fatet, sier analytiker Thina Saltvedt til HegnarOnline. Politisk risiko i Nigeria og brann ved et raffineri i USA sender oljeprisen videre opp.

Foto: iStockPhoto
Energi
En høyere oljepris er godt nytt for Oslo Børs. Mandag løftet StatoilHydro seg 4,5 prosent, noe som bidro til at hovedindeksen på Oslo Børs løftet seg 2,23 prosent. I dag fortsetter festen.Et fat nordsjøolje, med levering i juli, omsettes nå for 59,17 dollar, opp 1,20 prosent. WTI-oljen omsettes for 60,49 dollar, opp 1,51 prosent. Samtidig står hovedindeksen på Oslo Børs i 288,05 poeng, opp 2,23 prosent.-Oljeprisen blir mye drevet av den sterke optimismen i aksjemarkedet. Dette gir forhåpninger om at vi skal få en raskere opptur i realøkonomien også. Historisk har ikke denne sammenhengen vært så sterk slik at det er nok en samlet optimisme som preger begge markedene, sier Thina Saltvedt, analytiker i Nordea, til HegnarOnline.-Risikoaversjonen faller og finansielle aktører tør å gå inn i olje og aksjemarkedet igjen. Økende tro på at vi snart vil se en forbedring i vekstbildet igjen gitt også et positiv løft til forventningene om oljeetterspørselen, sier Saltvedt.-I det siste døgnet har også prisene fått et løft fra økende politisk risiko i Nigeria og brann ved et raffineri i USA. Tilbudssideforstyrrelser med andre ord. Det fysiske markedet gjenspeiler ikke samme optimisme, sier analytikeren.-Lagrene av råolje er fremdeles sprekkfulle, og etterspørselen er fremdeles svært svak - bare i Kina har man sett tegn til forbedring. VI venter jo at fallet i etterspørselen snart vil avta nå i andre kvartal og begynne å flate ut. Så sant OPEC medlemmene ikke "jukser" for mye med produksjonen vil dette bidra til å bedre balansen, sier Saltvedt.-Den fysiske balansen reflekterer med andre ord ikke den siste tids prisoppgang. Dersom den senere tids ukuelige optimisme skulle avta noe, hvis det kommer inn en rekke svake tall eller urolighetene i finansmarkedene skulle øke noe igjen, kan prisene korrigere tilbake mot 50 dollar fatet, avslutter SaltvedtI Nordeas nye prognose er det ventet en oljepris på 57 dollar fatet i tredje kvartal 2009.