- Dette er veldig overraskende

Oljeanalytiker i First Securities, Lill Sandvik, er overrasket over hvordan oljeprisen har utviklet seg den siste tiden. - Jeg er absolutt forbløffet over det som skjer, sier hun til HegnarOnline fredag.

Energi

Da HegnarOnline snakket med oljeanalytiker i First Securities, Lill Sandvik, for tre uker siden, ventet hun at oljeprisen kom til å korrigere ned.- Neste uke vil jeg ikke bli overrasket dersom vi synker ned mot lave 50-nivåer, rundt 52/53 dollar per fat. Oljeprisen har som sagt gått litt for mye den siste tiden, sa Sandvik den gang.Slik gikk det som kjent ikke, og fredag lukter oljeprisen på 70-nivået. Så hva sier analytikeren nå?- Det som skjer er veldig overraskende, og at oljen steg 30 prosent i mai er overhodet ikke tuftet på fundamentale forhold. Det er ikke mer etterspørsel og det produseres ikke for lite olje. Jeg er rett og slett overrasket, sier Sandvik til HegnarOnline fredag.Analytikeren mener at man ikke har noen stabil oppgang i verdensøkonomien som skulle tilsi at oljeprisen er så høy som den er i øyeblikket, selv om man har fått enkelte positive signaler fra Asia den siste tiden.Men akkurat nå virker det ikke som prisen lar seg påvirke av noe annet enn svak dollar og generell optimisme, mener hun. Oljens videre ferd ser hun på som meget vanskelig å spå.- Det ville vært naturlig med en korreksjon nå, men jeg kan ikke utelukke at oljen kryper over 70 dollar fatet heller. Goldman Sachs oppjusterte nylig sitt oljeanslag, noe som var et viktig tegn, og så lenge optimismen driver dette kan prisen fortsette å stige, sier Sandvik.Hun trekker også frem at BNP-tallene fremdeles er svake, samt at industrien verden over overhodet ikke har kommet skikkelig i gang ennå, noe som burde tilsi at oljeprisen kunne dale.- Det burde komme en korrigering ned, men det sa jeg jo også for tre uker siden. Akkurat nå er det fryktelig vanskelig å spå prisen fremover, og selv om jeg for kort tid siden ikke ville trodd på en oljepris på 70 dollar fatet, ser jeg nå at vi fort kan havne der, sier Sandvik, som innrømmer at hun er forbløffet over forholdene som nå råder.Analytikeren ser imidlertid et par faktorer som kan tyde på at prisen kommer til å fortsette, også dersom man legger til grunn "vanlige" forhold.- Dollaren er svak og det bidrar til å presse prisen opp. I tillegg ser det ut til at spekulantene er på vei tilbake i olje, noe som også fører til at prisen kan stige, sier Sandvik.

Nyheter
Børs