DNOs Irak-eksport har startet

Etter flere år venting, er oljen endelig på tur gjennom oljerørledningen.

Foto: iStockPhoto
Energi

Et storslått arrangement arrangert av de kurdiske myndighetene (KRG), ble avsluttet av en sermoniell åpning av oljerørledningen som eksporterer råolje ut av Kurdistan. Eksporten gjelder de to oljefeltene, Tawke og Taq-Taq, del-eiet av blant annet norske DNO og Addax Petroleum.Det har vært et arrangement som har pågått i Nord-Irak i hele dag, og HegnarOnline har fulgt dette via kurdisk nett-TV. Deriblant var det en pressekonferanse, med DNO, Addax og den kurdiske ministeren for naturressurser, Dr Khalid Ashti.På spørsmål fra en journalist om hvor langt KRG og de utenlandske selskapene var kommet i forbindelse med godtgjørelse, svarte han: "Ingen jobber gratis. Det er en mekanisme på plass nå, og når den er klar, vil vi dele denne med dere".Irak og DNO har ved separate anledninger meldt at de venter å eksportere 50.000 fat olje per dag ut av de kurdiske områdene. Det er ikke satt et tidspunkt for når hverken Irak eller DNO venter å se eksporten i 50.000 fat olje per dag. Taq-Taq-feltet har en noe større produksjon per dag i forhold til Tawke, bekreftet DNO til HegnarOnline.KRG vil gi alle oljeinntektene til de sentrale myndighetene i Irak, som da gir KRG 17 prosent av overskuddet i det nasjonale budsjettet. Av disse 17 prosent skal KRG godtgjøre de utenlandske selskapene. DNO bekrefter til HegnarOnline at selskapet har en midlertidig avtale med KRG om betaling. Dette kom også delvis frem på pressekonferansen, uten at avtalen ble fremlagt i noen som helst detalj.- Vi har en avtale med KRG, og inntil noe annet kommer på plass på inntektssiden, så står den ved like, sier DNOs pressetalsmann Ketil K. Jørgensen til HegnarOnline mandag.DNO har ikke kommet med noen børsmelding eller pressemelding i anledning arrangementet 1. juni, men har i forkant informert markedet om at dette var den planlagte datoen for offisiell oppstart av eksport. Det er trolig at DNO vil melde en status på eksporten etterhvert.Selskapet har den siste tiden pumpet olje gjennom den strategiske Kirkuk-Ceyhan-oljerørledningen for å teste ut sin produksjon, men det var ikke før i dag, 1. juni, at den offisielle eksporten startet.

Nyheter
Energi