KRG håper på én million fat per dag

De kurdiske styresmaktene i Nord-Irak håper å kunne produsere én million fat olje per dag.

Oljearbeidere - Foto: AP
Energi

I dag sparket de kurdiske myndighetene (KRG) i gang eksporten fra to oljefelter; Tawke og Taq-Taq, del-eiet av blant annet norske DNO og Addax Petroleum.Én million fat Khalid Salih, en seniorrådgiver til KRG, sier til nyhetsbyrået at han håper KRG skal pumpe 250.000 fat olje per dag innen neste år.Totalt skal det i første omgang gå 60.000 fat olje ut av Tawke hver dag, mens det er ventet 40.000 fat per dag fra Taq-Taq-feltet, ifølge Reuters.- Vi venter produksjonen til å nå toppen, 180.000 fat per dag, innen få år, sier Mehmed Sepil i Genel (det tredje selskapet i området) til nyhetsbyrået. Genel har meldt til markedet at de venter å produsere 70.000 fat olje per dag innen tre måneder. DNO har på sin side gitt estimater på 50.000 fat olje per dag i normal drift, men har ikke kommet med noen dato knyttet til estimatet.De kurdiske myndighetene sa i dag at de håper å kunne produsere én millioner fat olje per dag innen 2-3 år.Betaling KRG vil gi alle oljeinntektene til de sentrale myndighetene i Irak, som da gir KRG 17 prosent av overskuddet i det nasjonale budsjettet. Av disse 17 prosent skal KRG godtgjøre de utenlandske selskapene. DNO bekrefter til HegnarOnline at selskapet har en midlertidig avtale med KRG om betaling. Dette kom også delvis frem på pressekonferansen, uten at avtalen ble fremlagt i noen som helst detalj.- Vi har en avtale med KRG, og inntil noe annet kommer på plass på inntektssiden, så står den ved like, sier DNOs pressetalsmann Ketil K. Jørgensen til HegnarOnline mandag. Helge Eide uttalte til Reuters at avtalen mellom DNO og KRG var "en standardavtale".Analytikere Reuters har snakket med, sier at de utenlandske selskapene trolig er forberedt på å ikke få alle inntektene de har avtalt med KRG, og må kanskje ta til takke med mindre fra Baghdad.Det er uansett ikke offentlig hvilken avtale som eksisterer mellom KRG og de utenlandske selskapene. DNO har forsikret HegnarOnline om at DNO kun forholder seg til KRG, som igjen forholder til til de irakiske myndighetene.Shahristani Ifølge nyhetsbyrået Tactical Report, har den irakiske oljeministeren, og høylytte KRG-kritiker, Hussain al-Shahristani, gått av i dag. Ifølge TR er dette andre gangen på like mange måneder ministeren har gått av.Shahristani har vært under kraftig press den siste tiden, blant annet som følge av Iraks begrensede oljeoutput, på kun 2,3-2,4 millioner fat per dag, mindre enn de hadde før invasjonen i 2003. I tillegg er det en stor korrupsjonsopprulling i Irak i disse dager, og Shahristani er ved flere anledninger navngitt som en av ministrene som trolig måtte gå.

Nyheter
Børs