Oppkjøp i Kurdistan - som perler på en snor?

DNO, Addax og Genel Enerji er alle tre aktører i Kurdistan. Nå er det oppkjøpsrykter rundt to av selskapene. DNO kommenterer.

Oljearbeidere - Foto: AP
Energi

Et storslått arrangement arrangert av de kurdiske myndighetene (KRG), ble avsluttet sist mandag av en sermoniell åpning av oljerørledningen som eksporterer råolje ut av Kurdistan. Eksporten gjelder de to oljefeltene, Tawke og Taq-Taq, del-eiet av norske DNO, canadiske Addax Petroleum og tyrkiske Genel Enerji.På litt over en uke har da oppkjøpene eller ryktene kommet som perler på en snor.Addax China Petroleum & Chemical Corp. og China National Petroleum (CNPC) jobber med et bud på Addax Petroleum verdt 50 milliarder kroner, skrev South China Morning Post mandag, ifølge TDN Finans.Dette kommer bare dager etter oljeeksporten ble åpnet ut fra de kurdiske kontrollerte områdene nord i Irak. I tillegg til de overnevnte selskapene, skal China National Offshore Oil Corp. (CNOOC) være interessert i selskapet. Normalt er det ikke mulig for kinesiske selskaper å havne i budkrig, noe som kan bli oversett ved denne anledningen.- Ingen av selskapene som jakter etter avtaler i Sør-Irak gjør ting i Kurdistan. Det er mindre aktører som Addax og Talisman. En kjøper vil trolig bare ta de afrikanske eierdelene og Jean Claude Gandur (grunder og konsernsjef, journ. anm.) vil selge sin beholdning og ta eiendelene i Irak, sier en London-basert analytiker til South China Morning Post, ifølge nyhetsbyrået.Genel Enerji Heritage Oil melder tirsdag morgen at har inngått en intensjonsavtale om å kjøpe selskapet Genel Enerji.Oppgjøret for kjøpet vil være i form av 260 millioner nye ordinære aksjer, tilsvarende 100 prosent av dagens aksjebeholdning. Selskapet ventes nå å bytte navn til HeritaGE Oil.Genel er operatør av Taq Taq-feltet, med 55 prosent arbeidsandel. I tillegg har de 25 prosents arbeidsandel i Tawke, som opereres av DNO International.DNO? - Vi kommenterer aldri rykter og spekulasjoner. Det er en del av markedet, sier DNOs pressetalsmann, Ketil K. Jørgensen til HegnarOnline. Han påpeker også at selskapet er opptatt av å ta best mulige avgjørelser i forhold til sine aksjonærer.

Nyheter
Energi