Regjeringen kjøper mer av Røkke

Denne gangen er det klimakvoter Kjell Inge Røkke & co selger.

Kjell Inge Røkke - Foto: Finansavisen
Energi

Regjeringen vil kjøpe klimakvoter fra et omstridt skogplantingsprosjekt i Tanzania der Kjell Inge Røkke er deleier.Finansdepartementet vil ikke si hvor mye de betaler for de 400.000 klimakvotene de vil kjøpe av skogplantingsselskapet Green Resources. Men etter det VG erfarer, kan prisen ligge på mellom 10 og 15 millioner kroner.Beslutningen om å kjøpe kvoter er tatt til tross for at prosjektet får kritikk på flere og helt grunnleggende punkter av analyseselskapene Point Carbon og Perspectives. Prosjektet karakteriseres som et «høyrisikoprosjekt», og rapporten stiller spørsmål ved om klimakvotene kommer til å bli godkjent av FN.Lederen i Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken, mener regjeringen bør være på vakt mot selskapet Green Resources. Han viser til rapporter utarbeidet av Norwatch i 2000, som hevder at selskapet blant annet har stått bak tvangsflytting av flere tusen mennesker.Men Finansdepartementet forsvarer det planlagte kvotekjøpet.- Innenfor Kyoto-protokollen og i FN-systemet mener man at denne typen prosjekter vil bidra til å løse klimaproblemet. Men det er stilt ekstra strenge krav til denne typen prosjekter, forsikrer statssekretær Geir Axelsen (Ap).Han legger til at departementet innhentet en ny, uavhengig rapport om prosjektet før de signerte kjøpekontrakten. (©NTB)

Nyheter
Politikk