Statseide skal drive Iraks gassfelt

Irak vil selv drive gassfeltene som ikke ble fordelt mellom utenlandske oljeselskaper.

Oljerørledning i Irak - Foto: Genel Enerji
Energi

- Gassfeltene Mansuriya og Akkas, muligens også oljefeltet i Kirkut, skal drives av irakiske, statseide selskaper, sa en talsmann for landets myndigheter onsdag.Dermed avslutter irakerne denne anbudsrunden, som flere eksperter har stilt seg kritiske til. Bare en avtale er inngått etter runden: Britiske BP og kinesiske CNPC vant retten til å drive det enorme Rumaila-feltet sør i Irak.Ett av de fem andre oljefeltene, samt de to gassfeltene, beholder den irakiske staten selv etter at andre bud er avslått, eller fordi budgiverne mener irakernes krav er urimelige.StatoilHydro la ikke nok penger på bordet da selskapet bød om en kontrakt på oljefeltet Vest-Qurna i Irak tirsdag. Det norske selskapet deltok i budrunden sammen med Maersk i en sammenslutning ledet av Repsol. (©NTB)