Høyre vil opprette fond for Lofoten

Høyre trapper opp kampen for oljeutvinning i Lofoten og Vesterålen. Partiet vil opprette et fond på fem milliarder kroner for å sikre utbygging av teknologi og infrastruktur i området.

Høyre-leder og stortingsrepresentant Erna Solberg (t.h.). Julie Voldberg, Stabssjef i Høyre (t.v). Foto: Kyrre Lien / SCANPIX
Energi

Miljøvernminister Erik Solheim (SV) sier at Høyres argumenter ikke henger på greip. Han betegner utspillet som en «usedvanlig innrømmelse» av at partiet har en elendig sak.Høyre-leder Erna Solberg snur motstandernes innvendinger og mener at kort avstand til land vil gjøre produksjonen sikrere og faren for oljesøl mindre. Solheim på sin side kan ikke skjønne hvordan det skal bli tryggere å få digre oljetankere helt opp i fjæresteinene.Onsdag hadde Høyre-lederen tatt til turen til Teknisk Museum i Oslo for å presentere planen om det såkalte LoVe-fondet. Med modeller av gamle og nye oljeinstallasjoner som bakteppe, forklarte Solberg at fondet skal bidra til å redusere miljøfaren og styrke merkevaren Lofoten.RingvirkningerEt fond på fem milliarder vil gi rundt 250 millioner kroner i avkastning årlig, penger som i vid forstand skal sikre at lokalt næringsliv og innbyggerne i området får ta del i ringvirkningene av en utbygging.Solheim synes forslaget har særdeles lite for seg. Han ser det som en bekreftelse på at Høyre har en dårlig sak.- Hvis lokalsamfunnet må kompenseres med milliardsummer, er det åpenbart for alle hvor store de negative ringvirkningene vil bli, sier Solheim til NTB.Solberg innrømmer at det er spesielle utfordringer med å utvikle feltene utenfor Lofoten og Vesterålen, særlig innen miljø, fiskeri og turisme. Fondet skal nettopp brukes til å styrke disse områdene.- Verden trenger mer energi, og norsk produksjon er en del av løsningen, ikke problemet, sier partilederen.Hun mener det er avgjørende for hele oljenæringen i Norge at kontinuiteten holdes oppe.- Derfor må en prinsippavgjørelse om å åpne Nordland VI, Nordland VII og Tromsø II fattes så tidlig som mulig i neste stortingsperiode. Produksjonen kan da komme i gang i 2020-2025, sier partilederen.

Nyheter
Politikk