USA avviser rivalisering med Kina

USA avviser rivalisering med Kina om Angolas oljeressurser, men utenriksminister Hillary Clinton vil gjerne bedre næringslivssamarbeidet med det afrikanske landet.

Clinton og Obama - Foto: Scanpix
Energi

Clinton ankom det som er et av Afrikas viktigste oljeland søndag og skal mandag møte president Jose Eduardo Dos Santos, som har styrt Angola de siste 30 årene. Målet er å styrke forbindelsene mellom de to landene, men Clinton lot likevel ikke være å nevne Angolas menneskerettighetsbrudd.- Vi ser fram til at Angola får på plass en ny grunnlov, etterforsker tidligere menneskerettighetsbrudd og holder et fritt presidentvalg, var Clintons klare beskjed da hun ankom landet.Samtidig som Angolas økonomiske posisjon bedres, kommer det tegn som tyder på at landet beveger seg i demokratisk retning. I fjor gjennomførte landet sitt første nasjonalforsamlingsvalg på 16 år, og et presidentvalg vil sannsynligvis finne sted i 2010.- Clinton reiser til Angola for å styrke forholdet til et av det sørlige Afrikas fremadstormende land, et land som har enormt økonomisk potensial, sier hennes Afrika-rådgiver Johnnie Carson.Clinton avviser all prat om rivalisering med Kina, som har økt sine investeringer i Angola og andre afrikanske land. Angola er nå Kinas største leverandør av råolje, men også en viktig leverandør for USA.Kinas kamp om Afrikas oljeressurser har skapt debatt, ettersom myndighetene i Beijing legger liten vekt på menneskerettigheter når de inngår avtaler på kontinentet. (©NTB)

Nyheter
Energi