DNO ble aldri det neste Statoil...

... og dagene med nyhetsdrevet 20-30 prosent oppgang er trolig forbi.

Foto: DNO
Energi

Det går nesten ikke den dag uten at en av journalistene i HegnarOnline mottar noen form for tips om DNO-aksjen. Enten det være klipp for ymse irakiske tidsskrifter eller gamle Reutersmeldinger - så skal det godt gjøres at redaksjonen ikke blir gjort klar over det.Men hvorfor er det blitt sånn? Hvorfor er det kun DNO-aksjen som får slik spesiell oppfølging av ivrige aksjonærer?Vel. Det hele startet vel i i 2005. 3. januar 2005 stod DNO-kursen i 6,18 kroner og ble såvidt handlet over børs. 20. januar 2006 stod aksjekursen i 55 kroner og omsetningsrekorden i aksjen var på 3,2 milliarder kroner. På EN dag.Traderne strømmet til aksjen, som kunne stige to-siffret på nyheter, og oppgangen så ikke ut til å ha noen ende.Aksjen som ble omtalt som en "spekulativ folkeaksje" av Kapital. På forsiden av bladet, datert sommeren 2006, stod spørsmålet;"DNO - det nye Statoil?" Journalisten i saken kom med et ruvende "nei". Det ble vel litt mye tro, håp og kjærlighet.Tro?Journalisten omtalte Berge Gerdt Larsen som hjernen bak DNO, mens stilte seg tvilende til at DNO kom til å bli en slik pengemaskin alle ventet på.Til dags dato har han hatt rett, og aksjeutviklingen har vært mildt sagt skuffende.Håp? Da sitter vi her. I 2009. Nesten nøyaktig tre år etter saken ble skrevet av Kapital. Hva har skjedd? Jo. DNO fant olje. Selskapet har store reserver på Tawke-feltet. Irak er fortsatt et politisk kaos, men DNO har lyktes å sende noe olje ut av landet.Dessverre for DNO og dets aksjonærer har selskapet fortsatt ikke fått inn én eneste dollar for de 50.000 fat olje selskapet sender ut av landet hver dag.Det har blitt indikert at det er mulig å skalere opp i Nord-Irak, men det har ikke kommet noen konkrete planer om hvordan DNO eventuelt skal pumpe ut de store reservene de har på Tawke-feltet. Så det blir med 50.000 fat olje per dag i overskuelig fremtid.Kjærlighet? DNO fikk sin eksporttilatelse - aksjekursen beveget seg nesten ikke. Oljen begynte å flomme i oljerørledningen - aksjekursen beveget seg nesten ikke. DNO legger frem tall - aksjekursen beveger seg nesten ikke.Er da alle spenningen ute av DNO-aksjen? Det kan se slik ut.Tradere kan bare drømme om gamle og gale tilstander i aksjen, men det ser ut som spekulantene og traderne har flyttet over i andre papirer, for DNO ble mandag omsatt for bare 30 millioner kroner.Da er det langt tilbake til 3,2 milliarder.

Nyheter
Energi