Oljen tar en pust i bakken

Oljeprisen faller litt tilbake fredag, etter kraftig stigning denne uken.

En operatør holder opp en oljeprøve hentet opp offshore - Foto: AP

Dollaren har tatt inn deler av de siste dagenes svekkelser. Investorer har tatt ut ukens profitt for å sikre gevinster etter at oljeprisen steg over 73 dollar fatet denne uken på forventninger om høyere etterspørsel, skriver Bloomberg News.For uken sett under ett har oljeprisen klatret på sterkere makrostatistikk enn ventet, positive børser, svakere dollar og fallende oljelagre.Brentoljen omsettes nå for 70,91 dollar fatet, som er et fall på 64 cent i dagens handel. Det er en nedgang 96 cent siden Oslo Børs stengte torsdag da Brent-oljen ble handlet for 71,87 dollar fatet.WTI-oljen faller 69 cent og handles for 71,79 dollar fatet. Det er et fall på 1,10 dollar siden Oslo Børs stengte torsdag da WTI-oljen 72,89 dollar fatet.Oljeprisen har steget etter at rapporter denne uken om en vekst i igangsettingen av nye boliger og industriell kapasitetsutnyttelse i USA, verdens største forbruker av energi. Brent-oljen har blitt handlet mellom 67 dollar og 73 dollar etter 1. september.- Vi har hatt en rekke økninger denne måneden, så vi må forvente noe salg og gevinstsikring. Prisintervallet har blitt mindre, og det vil fortsette de neste en eller to ukene, sier råvaresjef Ken Hasegawa fra Newedge i Tokyo til Bloomberg News.Uenighet om oljeprisutviklingenDet er noen forskjellige meninger ute og går om oljeprisens utvikling de nærmeste ukene.Ifølge Bloombergs analytikerundersøkelse forventer 38 prosent at oljeprisen faller i den kommende uken samtidig som 33 prosent regner med at prisen fortsetter opp.Oljeprisene ventes å holde seg i intervallet 70-75 dollar fatet ettersom det ikke finnes verken positive eller negative faktorer som vil dra i den ene eller andre retningen, sier en megler i en kommentar til Dow Jones Newswires.For fjerde kvartal forventer Barclays Capital en gjennomsnittspris på 76 dollar per fat i fjerde kvartal, ifølge en rapport.OPEC-leveranser opp 0,9 prosent Oljekartellet OPEC kommer til å øke råoljeleveransene med 0,9 prosent i de fire ukene med siste dato den 3. oktober, sammenlignet med foregående fireukersperiode. Det oppgir undersøkelsesselskapet Oil Movements i en rapport, ifølge Bloomberg.