Sterk frykt for nytt oljeprisfall

I oljemiljøet er det frykt for ny resesjon og nytt oljeprisfall i 2010.

Sandrine Tørstad, leder for markedsanalyse i StatoilHydros enhet for Oil Trading Supply. Foto: Iván Kverme/Finansavisen
Energi

Sjefen for markedsanalyse i StatoilHydro, Sandrine Tørstad, sier til NTB at en dobbeltresesjon vil gi et nytt fall i oljeprisen.Den forrige bunnen ble nådd julaften 24. desember 2008 da et fat nordsjøolje ble omsatt for 36,49 dollar per fat. Siden den gang har oljeprisen steget med vel 80 prosent.Men nå er Tørstad urolig for at det kan komme en ny nedtur.- Risikoen er betydelig større for en prisnedgang enn sjansen er for prisoppgang, sa hun etter at StatoilHydros ferske prognoser for oljemarkedet ble presentert mandag.StatoilHydros prognose tar utgangspunkt i en normalsituasjon og at etterspørselen vil ta seg noe opp og øke med 0,7 millioner fat daglig. Da vil oljeprisen bli liggende rundt dagens nivå, i underkant av 70 dollar fatet.OPEC-møte En viss usikkerhet er knyttet til møtet i organisasjonen av oljeeksporterende land i Wien kommende onsdag. Der vil utviklingen i andre kvartal 2010 og størrelsen på oljelagrene være et sentralt tema. Tørstad tror ikke på nye kutt i produksjonen. I fjor ble det vedtatt kutt på 4,2 millioner fat daglig.Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DnB NOR Markets, som ifølge Finansavisen spådde en ny nedtursperiode for oljeprisen for en måned siden, skriver i en rapport foran OPEC-møtet at OPEC neppe vil røre kvotene.Dilemma- OPEC er i litt av et dilemma. Kartellet vil gjerne se OECDs oljelagre ned mot 53 dagers dekning. Videre produksjonskutt for å komme dit vil imidlertid øke prispresset oppover raskere enn det Saudi-Arabia ønsker, skriver Kjus.Dersom oljeprisen øker fra 70 til 90 dollar fatet vil det koste USA 70 milliarder kroner ekstra for import av olje. Kjus tror ikke at Saudi-Arabia tar sjansen på å sende en slik regning til USA med den nåværende tilstand i verdensøkonomien. (©NTB)

Nyheter
Energi