Bekymret for lekkasje fra Statoil-brønn

Statens forurensningstilsyn (SFT) ser alvorlig på at gassbobler og oljedråper har piplet opp fra to kratre på havbunnen ved Veslefrikk.

Publisert 10. des. 2009 kl. 08.36
Oppdatert 15. des. 2013 klokken 22.03
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 209 ord
Foto: iStockphoto
Statens forurensningstilsyn (SFT) ser alvorlig på at gassbobler og oljedråper har piplet opp fra to kratre på havbunnen ved Veslefrikk.- Dette ser vi svært alvorlig på. Vi vil vite hva som har skjedd og hvor mye olje som har gått til ytre miljø. Slike lekkasjer skal ikke skje. Dette er forurensing, sier Hanne Marie Øren, seksjonssjef i SFT, til Stavanger Aftenblad.Det var 5. november Statoil oppdaget at svarte dråper piplet opp fra havbunnen fra en 10 meter dyp grop på havbunnen, like ved Veslefrikk-plattformen. Totalt ble 11 groper oppdaget. Gropene ligger ved en brønn som brukes til injisering av oljeholdig borekaks. Det er ikke lov å slippe kaks ut i sjøen. Statoil sender det derfor tilbake i undergrunnen. Ifølge selskapet har det slått sprekker i injeksjonsbrønnen.- Vi vet ikke hvor mye kaks som har lekket ut foreløpig, sier Christine Wigan, informasjonssjef i Statoil.Lekkasjene skjer samtidig som at et nytt EU-direktiv nylig har slått fast at vertsland har det langsiktige ansvaret for lagret CO2 fra hele Europa, melder Teknisk Ukeblad. Det betyr at Norge kan bli økonomisk ansvarlig for høye summer. Eventuelle lekkasjer skal erstattes med CO2-kvoter.Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) bekrefter overfor Teknisk Ukeblad at regjeringen ikke har regnet ut de økonomiske konsekvensene knyttet til CO2-lekkasjer av lagrene.