Forventer stabilt 2010 etter kollaps og rally

Etter to vanvittige år i oljemarkedet, venter IEA stabil pris for 2010.

Dr. Fatih Birol fra Verdenens energibyrå (IEA) og Statoilsjef Helge Lund i samtale under Høstkonferansen 2009 om energi i Oslo - Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
Energi

Oljeprisen hadde en noe volatil dag tirsdag. Mot slutten hentet prisen seg noe inn, men endte likevel på det laveste nivået hittil i år. Et fat nordsjøolje ble sist omsatt for 76,15 dollar per fat, ned 1,23 prosent i dag.Tirsdag brøt det ut brann ved et oljeraffineri i Ghana og en person ble drept. Selve rafinneriprosessen skal ikke ha blitt påvirket av brannen og det er ikke ventet at denne hendelsen vil gi noe prisutslag, melder Bloomberg.75 dollar fatet i 2010 IEA kom i dag med en prognose om at oljeprisen vil ligge i intervallet mellom 70 og 80 dollar per fat i år, mens DnB Nor Markets tror den i snitt vil ligge i midten av dette intervallet.Dette er tiltross for at OPEC skrev i sin månedsrapport tirsdag at vi vil se økt oljeetterspørsel i år. En kald vinter, økt økonomisk aktivitet og et lavt utgangspunkt året før trakk opp oljeetterspørselen i desember. Særlig USA bidro til å dra opp oljeetterspørselen fra negativt territorium, ifølge OPECs månedsrapport.Etterspørselen steg med 0,9 prosent eller 0,76 millioner fat per dag i desember, ifølge OPECs månedlige oljemarkedsrapport. I 2010 er etterspørselen ventet å stige med 0,8 millioner fat olje per dag.2008 og 2009Sommeren 2008 toppet prisen på et fat WTI-olje seg til 147,30 på Nymex i New York. Oljeprisen falt som et blylodd gjennom hele finanskrisen og bunnet ut på juleaften 2008. På det laveste ble et fat WTI-olje omsatt for 35,53 dollar per fat.1. januar 2009 ble et fat WTI-olje omsatt for 44,60 dollar, mens samme kvalitet olje steg til 79,18 30. desember 2009. IEA forventer at 2010 skal være et langt roligere år i oljemarkedet.

Nyheter
Børs