Prisoppgang i kraftmarkedet

Nordiske kraftpriser steg onsdag til tross for at det ikke var noen store endringer i det fundamentale bildet.

Energi

Q2 10-kontrakten på Nord Pool steg med 1,65 euro og stengte på 46,10 EUR/MWh, mens årskontrakten 2011 endte dagen på 40,75 EUR/MWh, opp 60 cent fra tirsdag.Prisene begynte dagen sidelengs, men steg da markedsaktørene justerte posisjonene sine.- Været er fortsatt kaldt og tørt og oljen er litt sterkere, men det er ingen fundamentale endringer som kan forklare oppgangen, sier Atle Sørsdal i Hafslund.Det siste tidagersvarselet til Storm viser at det vil komme 73 prosent av normale nedbørsmengder, mens temperaturen vil ligge 1,9 grader under normalen.Likevel finnes det visse tegn i enkelte av meldingene på at noe bløtere vær er på vei.- Men med det hydrologiske underskuddet vi har nå, er nedsiden uansett begrenset, sier Magnus Retersjö, krafthandler i svenske Bixia.Det hydrologiske underskuddet er på omtrent 35 TWh, ifølge estimatene til markedsaktørene.Lav Forsmark-produksjon Onsdag ettermiddag kom det melding om at produksjonen ved den svenske kjernekraftreaktoren Forsmark 2 (990 MW) skal fortsette på 200 MW til slutten av mars, og ikke bare til 14. februar som tidligere planlagt.- Det er mulig at dette presser prisene videre oppover, men oppgangen hadde begynt før denne meldingen kom, sier en norsk analytiker.Systemprisen for torsdag kom inn på 61,71 EUR/MWh, opp 3,74 euro fra onsdag, og var dermed litt høyere enn markedet hadde ventet seg.Mindre vindkraftproduksjon var én grunn til at spotprisen steg. I Danmark er det ventet bare 18 prosent av maksimumproduksjonen torsdag, sammenlignet med 42 prosent onsdag, ifølge SMHI.

Nyheter
Næringsliv