Analytikere venter fall i oljeprisen

Oljeprisen er relativt flat fredag morgen. Analytikere venter seg fall fremover.

Foto: AP

Brent-oljen handles over 80 dollar per fat, og WTI-oljen over 82 dollar fredag morgen, og er rigget for en ukentlig gevinst på optimisme om at drivstoffetterspørselen vil øke om Kinas økonomiske ekspansjon akselererer.Oljeprisen klatret etter at Organisasjonen av oljeeksporterende land (OPEC) uttalte at de vil øke leveransene i slutten av måneden på grunn av sterk etterspørsel fra Kina, verdens nest største energiforbruker.- Kina vil fortsette å vokse sterktLandets inflasjonsrate er større enn avkastningen på husholdningenes sparing for første gang på 16 måneder, noe som gjør det vanskeligere for myndighetene å dempe forventninger om prisøkninger.- Kina kommer til å fortsette å vokse sterkt, men det er ikke sikkert tempoet blir jevnt. Oljemarkedet sitter og venter på hva som skjer i øyeblikket, kommenterte energiøkonom Ben Westmore ved National Australia Bank Ltd i Melbourne til Bloomberg.Brent-oljen blir fredag morgen handlet for 80,30 dollar per fat, opp marginale 2 cent i dagens handel. WTI-oljen blir omsatt for 82,19 dollar per fat, opp marginale 8 cent.Da Oslo Børs stengte torsdag ble frontkontrakten for Brent-olje omsatt for 80,07 dollar fatet - ned 41 cent, mens WTI-frontkontrakten ble handlet for 81,87 dollar fatet - uendret.Oljeprisen svingte torsdag etter at dollaren endret retning mot euroen på motstridende økonomiske nyheter. Rapporter fra amerikanske myndigheter viste at landets handelsunderskudd avtok, som indikerer en brems i gjeninnhentingen, mens antallet førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd falt i forrige uke.Dollaren blir i morgentimene omsatt for 1,3690 dollar mot euro, fra 1,3681 dollar igår.OPEC øker leveransene til KinaOPEC vil øke leveransene på bakgrunn av sterk etterspørsel fra Kina i fire uker, ifølge Oil Movements. OPEC vil øke eksporten via sjøveien til 23,2 millioner fat per dag, opp 0,9 prosent fra 23 millioner.Konsumprisene i Kina steg mer enn prognosen på +2,7 prosent i februar, det raskeste tempoet på 16 månede. Statistikken ble trolig hjulpet av sesongmessige faktorer og kan sammenlignes med en benchmark ettårig innskuddsrente på 2,25 prosent.Kinas samlede import steg med 44,7 prosent fra året før, og toppet prognosen på 38 prosents oppgang. Handelsdata viste denne uken at nasjonen har kjøpt 58 prosent mer råolje i forrige måned, tilsvarende 4,85 millioner fat per dag, og blitt en netto drivstoffimportør igjen etter at den økonomiske gjeninnhentingen drev etterspørselen.Analytikere venter fall i oljeprisenRåoljeprisene kan falle i neste uke på stigende amerikanske råvarelager og spekulasjoner om at etterspørselen vil avta i neste måned, ifølge en undersøkelse utført av Bloomberg News.23 av 50 analytikere, eller 46 prosent, sier oljeprisen vil falle frem til 19. mars. 14 analytikere, eller 28 prosent, venter at frontkontraktene vil stige og 13 sier det vil være lite endringer i prisene. I forrige uke var analytikerne splittet, hvor 38 prosent av de spurte ventet oppgang og like mange trodde på fall i oljeprisene.