Bistandspenger sikret Aker-kontrakt

Takknemlighet for norsk u-hjelp skal ha hjulpet Aker å vinne en oljekontrakt i Ghana, i hard konkurranse med amerikanske oljeselskaper.

Kjell Inge Røkke - Foto: Finansavisen

Det stormer rundt Akers oljelisens i Ghana etter at det har kommet fram at norske bistandspenger skal ha bidratt til at selskapet vant en omstridt oljekontrakt, skriver Teknisk Ukeblad.Flere oljeselskaper protesterer nå mot at Aker, som sitter på begrenset erfaring som oljeutvinner, vant kontrakten.- Uheldig dobbeltrolle Det er i et brev til Ghanas energiminister fra direktøren i det statlige oljeselskapet i Ghana, GNPC, at Akers fortrinn i kampen om kontrakten kommer for dagen. GNPC-direktøren skal i brevet forsvare at Aker ble tildelt den omstridte lisensen fordi norske myndigheter har hjulpet Ghana.Norge har bidratt til å bygge opp Ghanas oljeindustri gjennom Norads Olje for utvikling-program (OfU), og fred- og konfliktforsker Ingrid Samset ved Christian Michelsens Institutt påpeker nå at Norges utviklingsprogrammer i utlandet gjør at vi kan havne i uheldige dobbeltroller.- Dersom det som står i dette brevet er riktig, er det et klart eksempel på at OfU bidrar til å sikre norske private aktører kontrakter, sier hun. (NTB)