Kraftprisene presses ned

Prisene i den korte enden av det nordiske kraftmarkedet endte ned tirsdag på grunn av mer kjernekraftproduksjon og vått vær.

Kjernkraftverket i Oskarshamn. Foto: Paul Madej / SCANPIX

April-kontrakten på Nord Pool sluttet dagen på 47,55 EUR/MWh, ned 1,15 euro fra mandag, mens Q2 10 endte på 44,55 EUR/MWh, ned 50 cent.- Vi trenger en sterkere spot for å løfte kurven, men sjansen for det er liten, sier Bjarne Walbech i Nordic Power Trading.Siden det var mer lønnsomt for vannkraftprodusentene å produsere nå enn senere var det ingen grunn til at spoten skulle slutte å falle, ifølge Walbech.Systemprisen for onsdag kom inn på 55,92 EUR/MWh, ned 3,20 euro fra tirsdag.De fallende prisene skyldes økt kjernekraftproduksjon i Sverige og bløtere vær, ifølge markedsaktører.Det siste tidagersvarselet til Storm viser at det vil komme 129 prosent av normale nedbørsmengder, mens temperaturen vil ligge 1,3 grader under normalen.I Sverige kom kjernekraftreaktoren Oskarshamn 3 tilbake i drift tirsdag ettermiddag, mens Ringhals 2 skal etter planen komme i gang onsdag.Enda et nedsignal er at det er stadig lavere strømforbruk i Finland i forbindelse med nedstengninger i papirindustrien på grunn av en streik hos havnearbeidere.- Det ser ikke ut til at det blir slutt på streiken med det første, sier en finsk krafthandler.Lenger ut på kurven gikk prisene opp, selv om handelen var tynn. Årskontrakten 2011 steg 10 cent og stengte på 40,90 EUR/MWh.- Den lange enden får støtte av økonomisk optimisme, noe som speiler seg i sterke oljepriser, sier en krafthandler.