Oljeprisen faller mandag morgen

Analytikere tror på videre fall i oljeprisen utover i uken.

Foto: AP

Oljeprisen starter uken med et prisfall: Den amerikanske lettoljen WTI holder seg over 80-merket, mens Nordsjøoljen falt under 80 dollar fatet etter stengetid på Oslo Børs fredag.Frontkontrakten for Brent-olje handles klokken 07.33 for 78,87 dollar fatet, ned 52 cent i dagens handel. Ved stengetid på Oslo Børs fredag ble den omsatt for 80,37 dollar fatet. WTI-oljen omsettes for 80,72 dollar fatet, ned 52 cent. Den ble omsatt for 82,28 dollar ved børsslutt fredag.Det er ventet at oljeprisen vil falle denne uken: 23 av 50 analytikere, eller 46 prosent, sier oljeprisen vil falle frem til 19. mars, ifølge Bloomberg. 14 analytikere, eller 28 prosent, venter at frontkontraktene vil stige og 13 sier det vil være lite endringer i prisene. uken før var analytikerne splittet, hvor 38 prosent av de spurte ventet oppgang og like mange trodde på fall i oljeprisene.Oljeprisen klatret fredag etter at OPEC uttalte at de vil øke leveransene i slutten av måneden på grunn av sterk etterspørsel fra Kina, verdens nest største energiforbruker. Landets inflasjonsrate er større enn avkastningen på husholdningenes sparing for første gang på 16 måneder, noe som gjør det vanskeligere for myndighetene å dempe forventninger om prisøkninger.OPEC vil øke leveransene på bakgrunn av sterk etterspørsel fra Kina i fire uker, ifølge Oil Movements. OPEC vil øke eksporten via sjøveien til 23,2 millioner fat per dag, opp 0,9 prosent fra 23 millioner.