Regningen for byggingen av testanlegget på Mongstad sendes til staten og skattebetalerne. Men når renseteknologien til slutt er klar, er det Kjell Inge Røkke som vil tjene penger på teknologien.Staten eier 75,12 prosent av teknologisenteret på Mongstad gjennom Gassnova, og betaler 94 prosent av regningen for utvikling av «månelandingsteknologien», skriver Dagsavisen.Når teknologien er klar, håper man å kunne eksportere den til resten av verden. Men da vil inntektene ikke tilfalle staten, men det Røkke-kontrollerte selskapet Aker Clean Carbon og Alstom, som skal eie renseteknologien og selge den.Både Høyre og Fremskrittspartiet mener at staten har vært altfor raus når de inngikk avtalen.- Det er underlig at ikke staten sikret seg noen del av en eventuell oppside. Tar du hele regningen, bør du også ta noen deler av oppsiden, sier Nikolai Astrup (H).Han får støtte fra Ketil Solvik-Olsen i Frp, som mener regjeringen lar seg styre av næringslivet.Statssekretær i Olje- og energidepartementet, Robin Kåss (Ap), bekrefter at leverandørene har rettighetene og kan videreselge teknologien de utvikler, men mener at det vil bidra til reduserte utslipp. (©NTB)