KjøpLogg inn

Gasseventyret raskere slutt enn man har trodd

Det norske gasseventyret kan få en raskere slutt enn man tidligere har trodd. Nye beregninger viser at det allerede om ti år kan gå raskt nedover.

Publisert 17. juni 2010 kl. 06.29
Oppdatert 16. des. 2013 klokken 01.51
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 244 ord
Bølgene treffer en plattform - Foto: Terje Eide / Statoil

Det norske gasseventyret kan få en raskere slutt enn man tidligere har trodd. Nye beregninger viser at det allerede om ti år kan gå raskt nedover.Norske myndigheter har hele tiden hevdet at gassen skal sikre en god økonomi også i framtiden samtidig som oljeproduksjonen faller raskt. Men nå mener forskere ved Universitetet i Uppsala at gassproduksjonen vil nå toppen tidligere og falle raskere enn hittil anslått, skriver Aftenposten.De svenske forskerne mener norske myndigheter har overdrevne forestillinger om uoppdagede gassressurser og nye funn på norsk sokkel.- Jeg forstår ikke hvorfor norske myndigheter ikke har gått ut med at gassproduksjonen når toppunktet så raskt og faller så kraftig som den vil gjøre. Våre tall, som er blitt etterprøvet av andre forskere, viser at produksjonen vil rase raskt etter 2020, nettopp der norske prognoser slutter, sier professor i fysikk og globale energisystemer ved Universitetet i Uppsala, Kjell Areklett.Han viser til dagens produksjonstakt og den lave størrelsen på nye funn når han skal forklare konklusjonene.- Norge kan ikke produsere mer gass enn det som er funnet. Siden Ormen Lange i 1997 er det ikke gjort noen funn av større betydning, sier han.Areklett viser til at Nordsjøen er nærmest gjennomboret, og at letingen i Barentshavet, med Snøhvit som eneste unntak, har vært en fiasko.Oljedirektoratet innrømmer at de har vært for optimistiske og har nå justert ned siden anslag.- Forventningene våre har ikke slått til som vi trodde, innrømmer direktør Jan Bygdevoll, leder for analyser og prognoser i Oljedirektoratet. (©NTB)