KjøpLogg inn

Grønt lys for nye kjernekraftverk i Sverige

Riksdagen har i en historisk avstemning besluttet at det kan bygges nye atomkraftverk i Sverige.

Publisert 18. juni 2010 kl. 05.28
Oppdatert 16. des. 2013 klokken 01.53
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 107 ord
Kjernkraftverket i Oskarshamn. Foto: Paul Madej / SCANPIX

Vedtaket ble gjort med knappest mulig margin.Riksdagsrepresentantene valgte dermed å ignorere folkeavstemningen om atomkraft i 1980, da svenskene gikk inn for å avvikle kjernekraften.Torsdagens vedtak ble fattet med 174 mot 172 stemmer. Beslutningen innebærer at nye kjernekraftverk først kan bygges når et eksisterende er utrangert. Antallet reaktorer skal ikke overstige dagens nivå på ti.De rødgrønne partiene lover imidlertid at de vil gjeninnføre forbudet mot nye kjernekraftverk hvis de vinner valget i september.Atomkraft har tradisjonelt blitt oppfattet som en energiform med betydelige negative konsekvenser for miljøet. Tilhengere av kjernekraft mener imidlertid at energiformen tvert imot er miljøvennlig, siden den ikke fører til store utslipp av klimagassen CO2. (©NTB)