Solheim til Mexicogolfen for å lære

Sannsynligheten for oljeboring i nord er klart svekket av oljeutslippet i Mexicogolfen, sier Erik Solheim. Søndag reiser han til USA for å se hva Norge kan lære av katastrofen.

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
Energi
Miljø- og utviklingsministeren skal se på skadene etter ulykken og møte representanter for lokale myndigheter og oljeselskapene.- Jeg skal også møte det norske oljemiljøet i Houston for å høre deres oppfatning av hva som er blitt gjort riktig, hva som er gjort galt og hva Norge kan lære, sier Solheim til NTB.- I tillegg skal jeg se på situasjon sammen oljeselskapet BP og Deepwater Horizon, som jo har stått i spissen for å rydde opp i dette som de selv har skapt.
Flyr over ulykkessted
Tirsdag drar Solheim til New Orleans der han blant annet skal fly over stedet der oljeplattformen Deepwater Horizon sank og se på de enorme skadene langs kysten.Samtaler med lokalpolitikere er en viktig del av programmet for Solheim, som skal møte ordførerne i både Houston og New Orleans for å høre om konsekvensene av katastrofen.Det er mye å lære av oljeutslippet, understreker Solheim.-Én ting er at oljeselskapene ikke hadde en skikkelig worst case scenario-plan. Utslippet i Mexicogolfen var jo større enn de verste anslagene for utslippene vi trakk opp i forbindelse med forvaltningsplanen for Lofoten og Vesterålen, sier statsråden.