Bygger jackup-rigger for 68 milliarder

Det bygges rigger som aldri før verden over, og totalt er 122 nye bygg under oppføring. Og det er spesielt i jackup-segmentet at det virkelig koker.

Seadrills Jackup-rigg West Epsilon - Foto: selskapet
Energi

Det koker i riggmarkedet for tiden, og en rekke aktører - både her hjemme og ute - har bestilt et utall nybygg som kommer til å bli levert fremover.Bare i løpet av 2011 skal 58 rigger sendes ut og ifølge Offshore.no er totalt 122 bygg under oppføring. Ut over dette kommer også opsjonsavtaler på å få bestille enda flere enheter.Les også: Vill bonanza - 121 nye rigger under byggingOg det er i det såkalte Jackup-segmentet det virkelig koker - 55 av de nevnte 122 riggene er nemlig av denne typen.Dersom man tar utgangspunkt i en snittpris på 225 millioner dollar per rigg, bygges det altså slike rigger for over 68 milliarder kroner for øyeblikket.Øystein Stray Spetalens riggselskap, Standard Drilling, er blant dem som satser på Jackup.Selskapet ga nylig Keppel Fels-verftet i Singapore en ordre om å bygge en Jackup-rigg til en verdi av 180 millioner dollar, noe som tilsvarer nesten 1,1 milliarder kroner.Flere profilerte selskaper har den siste tiden offentliggjort at de akter å svi av flere titalls milliarder kroner på nye rigger i årene som kommer. Blant disse er blant annet Aker Drilling, Seadrill, Odfjell Drilling og COSL Drilling Europe.

Nyheter
Børs