Katastrofeaksjen kan falle til 0

Tokyo Electric Power Company har nå falt over 81 prosent på 2 måneder - og kan falle til 0, tror en forvalter. Oljefondet kan tape stort.

Publisert 30. mars 2011 kl. 12.07
Oppdatert 16. des. 2013 klokken 08.40
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 297 ord
Fukushima Daiichi. Foto: TEPCO
Problemene er langt fra over for Tokyo Electric Power Company, som eier det kriserammede atomkraftverket Fukushima Daiichi, Japan. Finansieringen av driften er også blitt en utfordring.Tokyo Electric Power har, i følge Reuters, sikret seg banklån på tilsammen 24 milliarder dollar, tilsvarende 134 milliarder kroner, men skal også ha uttalt at dette ikke er nok til å holde selskapet gående. Dermed går ryktene om at selskapet kan kollapse under erstatningskravene som ventes å komme.En leder i et hedge fond, som har investert 1 milliard dollar i Asia, skal, i følge nyhetsbyrået, ha uttalt at han tror aksjen kan falle til 0. Han forteller også at fondet han jobber i har kjøpt TEPCO-gjeld i den tro at den japanske regjeringen vil garantere for gjelden eller nasjonalisere kraftselskapet, som under normale omstendigheter leverer strøm til en tredjedel av Japans befolkning.
Onsdag falt TEPCO-aksjen nye 17,66 prosent til 466 yen. Handelen ble da, i følge Reuters, stoppet etter at det ble opplyst at TEPCO-sjefen, MasatakaShimizu, var innlagt på sykeshus for høyt blodtrykk og svimmelhet. Fallet hadde da også nådd det maksimale fallet på en dag på 100 yen.Siden toppen i slutten av januar på 2.504 yen har falt 81,4 prosent og siden nyttår er fallet på 76,5 prosent. Oljefondet har også brent seg kraftig på TEPCO. Ved årsskiftet var Yngve Slyngstad & Co eier av 1,27 prosent av selskapet og beholdningen i Tokyo Electric Power Company var da verdt 2,9 milliarder kroner.Hvis oljefondet fremdeles sitter med aksjene i selskapet er verdifallet siden årsskiftet nå på nær 2,2 milliarder kroner.Hva oljefondet har gjort, eller gjør, med aksjene i TEPCO i løpet av 2011, får vi først vite om et år.Se intervju med sentralbanksjef Øystein Olsen, der han blant annet kommenterer eksponeringen i Japan og i Tokyo Electric Power Co.