Saltvedt: Dette kan løfte oljeprisen høyere

Nordeas oljeanalytiker Thina-Margrethe Saltvedt peker på høyere "fryktpremier" og hendelser som vil gi en ny, utfordrende uke i oljemarkedet.

Thina M. Saltvedt - Foto: Nordea
Energi

Brent mai-olje vaker like under 120 dollar fatet, og har vært oppe i 119,96 dollar på sitt høyeste i dag. Siste notering er 119,76 dollar fatet, som er opp over én dollar i dagens handel.Blusser opp igjen i Nigeria? Oljeanalytiker Thina-Margrethe Saltvedt påpeker i en oppdatering en hendelse denne uken som kan dytte prisen forbi denne grensen, og høyere.- En ny og utfordrende uke er underveis, ettersom Nigeria, Afrikas store oljeprodusent, vil avholde sitt presidentvalg 9. april og delstatsvalg 16. april. Parlamentsvalget skulle ha blitt avholdt 2. april, men måtte utsettes i hovedstaden Abuja, og i andre større byer, da stemmemateriell ikke nådde frem til valglokalene.- Basert på tidligere erfaringer fra nigerianske valg, kan vi se en oppblomstring av vold og mulig stans av oljeproduksjon under og etter valgperioden, skriver Saltvedt.500.000 fat borte siden 2006 Ifølge Det internasjonale energibyrået (IEA) nådde den nigerianske oljeproduksjonen 2,16 millioner fat per dag i februar.- Fra begynnelsen av 2006 har rundt 500.000 fat per dag blitt fjernet fra markedet etter uro i Niger-deltaet etter angrep fra Delta-baserte opprørsgrupper. Den største av disse militante gruppene er Movement for the Emancipation of the Niger Delta (MEND).- Et ytterligere bortfall av nigeriansk lettolje, som Bonnie Light, vil forverre situasjonen for raffinerier, ettersom mange allerede sliter med å erstatte den libyske produksjonsstansen, skriver Nordea-analytikeren videre.- Vil høyne "fryktpremien" Hun viser til at kvaliteten på nigeriansk råolje ligner de fleste libyske oljetypene.- Økt spenning i Nigeria vil høyne den politiske "fryktpremien" og dytte Brent-oljen nærmere 120 dollar fatet, ettersom risikoen for ytterligere stans av oljeproduksjon og -eksport øker. Ytterligere bortfall av lettere oljetyper kan også stramme inn raffineribalansen, fortsetter Saltvedt.

Nyheter
Næringsliv