Hektet seg til norsk rigg - trues med gigantkrav

Oljeselskapet Cairn Energy truer med 15 millioner kroner dagen i erstatning om Greenpeace fortsetter aksjonene mot Ocean Rig-eide Leiv Eiriksson.

Ocean Rig-eide Leiv Eiriksson. (AP Photo/Greenpeace, Steve Morgan)
Energi

Boreriggen, som eies og opereres av det norske selskapet Ocean Rig, er for tiden utleid til skotske Cairn Energy.Grønlandsk politi vurderer å varetektsfengsle to Greenpeace-aktivister som er pågrepet for å ha hektet seg fast i boreriggen, og ifølge selskapet forhindret bruken av plattformen. Aksjonen varte i fire døgn før aksjonistene onsdag kveld ble pågrepet av grønlandsk politi.Cairn Energy truer nå Greenpeace med erstatningskrav på 15 millioner kroner per døgn, dersom aksjonene gjenopptas. Selskapet har bedt Greenpeace møte i retten i Nederland mandag. Her vil oljeselskapet be om rettslig støtte for erstatningskravet.VaretektIfølge politiet gikk pågripelsen onsdag kveld udramatisk for seg, og begge fulgte frivillig med. Aktivistene fra USA og Storbritannia er overført til hovedstaden Nuuk, der politiet skal avgjøre om de skal fremstilles for varetektsfengsling. De to er siktet for å ha brutt sikkerhetsbestemmelsene og for å ha oppholdt seg ulovlig på privat grunn.Greenpeace hevder aksjonen hindret riggen i å bore i fire dager etter at den kom fram til bestemmelsesstedet søndag kveld.Boringen skal foregå i Davisstredet mellom Baffin Island og det sørvestlige Grønland. Blokken heter Atammik og er en dypvannsblokk på 900 meter.(©NTB)

Nyheter
Næringsliv