Analytikernes dom over Statoil-resultatet

Statoils resultat er lavere enn konsensus men på linje med Arctics forventninger. En oljeekspert uttrykker derimot skeptisk til at endel analytikere og andre aktører undervurderer endel faktorer som treffer oljeselskapene fremover.

Trond Omdal i Arctic Securities - Foto: Finansavisen

- Statoil har redusert sin guiding for 2011 til "litt under 2010-nivå", fra " på 2010-nivå eller litt under ". Men i det store og hele tror vi det er diskontert etter kunngjøringen om forsinkelser på Skarv som kom i juni, sier analytiker Trond Omdal.Han legger til at han ikke forventer store estimatendringer, og vil beholde kjøpsanbefalingen og eksisterende 12-måneders kursmål på 200 kroner.- Statoil rapporterte svakere justert EBIT enn forventet på grunn av svak midt-og nedstrømsytelse, og vi kan komme til å nedjustere vårt EPS-estimat litt etter dette. Men E & P-virksomheten leverte som forventet, og guidingen var tilnærmet uendret, sier analytiker Irmantas Vaskela i Terra Markets i en kommentar.Heller ikke Vaskelas ser guidingen som noen overraskelse. Terra Markets har kjøpsanbefaling og kursmål på 200.00 kroner på Statoil. Vaskelas sier de vil opprettholde kjøpsanbefalingen.Den anerkjente oljeeksperten Lars Henrik Q. Røren som sluttet i Sirius for å begynne i SEB Enskilda er i en jobbskiftesituasjon, og vil derfor kun kommentere saken på et overordnet nivå. Han ser det som et hovedproblem for Statoil at 'gamle' produksjonsreserver som produserer i dag skal erstattes med langt, langt dyrere kost pr fat olje produksjon.- Når Statoil i tillegg reelt sett igjen nedjusterer produksjonsguidingen for 2011 og dermed også for kommende år, så krydrer det bare hele bildet for Statoil, forteller Lars Henrik Røren til HegnarOnline.- Jeg sier ikke at Statoil er noe dårlig selskap nødvendigvis, men jeg mener derimot at endel analytikere og andre aktører undervurderer endel faktorer som treffer oljeselskapene fremover. Det betyr omvendt at man kanskje overvurderer verdien av Statoil som selskap, sier Røren.