Saltvedt: En resesjon vil torpedere oljeprisen

-I verste fall kan oljeprisen falle så markant som vi så i 2009, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt til HegnarOnline.

Thina Saltvedt. Foto: Eivind Yggeseth, Finansavisen.
Energi

Skeptikere lurer på om USA vil gli inn i en ny resesjon. Dersom det blir tilfelle, vil det selvfølgelig gå ut over etterspørselen etter olje.Thina Saltvedt, analytiker i Nordea, sier til HegnarOnline at vi i verste fall kan se en reprise av 2009. Hun understreker samtidig at det ikke er hennes hovedscenario.Les også: Analytiker: Børsen kan stupe til 251 poeng-Hvis USA skulle falle inn i en ny resesjon, som ikke er vårt hovedsenario, så må vi vente at etterspørselen etter olje vil avta, og i verste fall så markant som vi så i 2009. USA bruker alene rundt 20 prosent av verdens olje, sier Saltvedt til HegnarOnline.-I en slik situasjon vil oljeprisen kunne falle betydelig fra dagens nivå og vi vil kunne se priser igjen under 100 dollar fatet, sier Saltvedt.-Så langt har et sterkt og økende forbruk av olje i fremvoksende økonomier spesielt Kina, India og Midt-Østen veid opp for en svak etterspørsel i USA. Men det er ikke tvil om at høye bensinpriser, svak økonomisk utvikling og en fremdeles høy arbeidsledighet nå virkelig begynner å merkes på bensinetterspørselen i dette som skal være høysesong for feriekjøring i USA, sier analytikeren.-Med andre ord venter vi at en ny resesjon vil gi lavere oljepriser som følge av et betydelig dropp i forbruket og dermed at langt mindre press i markedet, sier Saltvedt.-Dagens arbeidsmarkedsrapport blir veldig spennende. Den vil gi oss en indikasjon på om vi begynner å se en bedring i arbeidsmarkedet. Vi regner med at spesielt autoindustrien, som ble rammet hardt etter jordskjelvet i Japan, vil begynne å vise tegn til bedring nå utover i Q3. Det kan være at julirapporten er litt tidlig, og en svak rapport vil kunne gi en ytterligere svekkelse av oljeprisen, avslutter Saltvedt.Et fat Nordsjøolje, med levering i september, omsettes nå for 108,55 dollar, opp 1,21 prosent. Samtidig står hovedindeksen på Oslo børs i 364,40 poeng, ned 2,92 prosent.