Iran truer med oljepris på 250 dollar

Verken USA eller EU har imidlertid gjort alvor av truslene om nye sanksjoner ennå.

Foto: Scanpix

Dersom Vesten er seriøse med planene om å gjøre det vanskeligere for Iran å eksportere olje, vil oljeprisen mer enn doble seg, sier det iranske utenriksdepartementet.Det amerikanske Senatet stemte torsdag for et forslag om å straffe utenlandske finansinstitusjoner hvis de samarbeider med sentralbanken i Iran, hovedaktøren for landets oljeeksport. EU vurderer også et forbud mot import av olje fra Iran.Verken USA eller EU har imidlertid gjort alvor av truslene om nye sanksjoner ennå, på grunn av frykt for hvordan dette kan påvirke den allerede skjøre verdensøkonomien.Iran har hele tiden hevdet at de kun har fredelige hensikter med atomprogrammet, og reagerer sterkt mot planene om nye sanksjoner.- Så snart dette blir vurdert seriøst, vil oljeprisen stige til over 250 dollar fatet, sa talsmann for det iranske utenriksdepartementet Ramin Mehmanparast til avisen Sharq søndag.- Dersom man ønsker å innføre sanksjoner som rammer olje- og gassektoren, bør man tenke nøye gjennom konsekvensene, sier talsmannen.Iran er verdens femte største eksportør av olje.Diskusjoner om tøffere sanksjoner mot Iran for landets atomprogram er blitt intensivert etter at Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) i november utstedte en rapport med det de beskrev som bevis på at Iran har jobbet med å lage en atombombe. (©NTB)