Advarer mot russisk Shtokman-spionasje

Russerne kan ha forsynt seg av norsk teknologi i Shtokman-prosjektet, mener Bellona-leder Frederic Hauge.

Gazprom-sjef Alexei Miller, Total-sjef Christophe de Margerie og Statoil-sjef Helge Lund. Foto: Scanpix
Energi

Vi advarte om industrispionasje allerede i 2006. Jeg vil tro at en del av Statoils leverandører har grunn til å bekymre seg nå, sier Hauge til VG.Hauge mener russerne ikke er i stand til å utvikle Shtokman-prosjektet alene, og at de trenger norsk teknologi. Han sier russerne tenker systematisk om tilgang til teknologi. Bellona-lederen sier prosjektet har vært preget av lite åpenhet, noe NUPI-forsker Jakub M. Godzimirski er enig i. Men forskeren vil ikke være med på Hauges påstand om industrispionasje.- Statoil ble med i samarbeidet med Gazprom fordi selskapet kunne tilby teknologi og erfaringer. Man har hatt mange diskusjoner hvordan dette prosjektet skulle gjennomføres teknisk sett, men jeg tror ikke det er grunn til stor bekymring at Statoil har overført norsk teknologi til russerne, sier Godzimirski.Kommunikasjonsdirektør Jannik Lindbæk Jr. i Statoil er ikke enig i Hauges påstand om at prosjektet har vært preget av liten åpenhet. Han sier selskapet fortsatt er i dialog med Gazprom «for å legge grunnlaget for Statoils medvirkning».Gazprom har ikke besvart VGs henvendelser. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv