Oljemessa i Stavanger er møtested og utstillingsvindu for aktører innen olje og gass. Nå har Offshore Northern Seas skaffet seg et grønnskjær og vil helst omtales som «energimesse»:- Spesielt de siste fem-seks årene har vi implementert fornybarsiden i større grad, noe vi er veldig glad for å få til. Vi tror at å samle alle disse energimiljøene på en komplett energimøteplass åpner for produkter og løsninger som ikke ellers ville kommet fram, sier markeds- og informasjonssjef Jon Are Rørtveit til NTB.Interessen for ONS har vært enorm i år og Rørtveit mener de kunne hatt dobbelt så mange utstillere om de bare hadde hatt plass.
Fakta om ONS
  • En av verdens størst energimesser, The Offshore Northern Seas (ONS), avholdes i Stavanger fra 28. - 31. august.En av verdens størst energimesser, The Offshore Northern Seas (ONS), avholdes i Stavanger fra 28. - 31. august.
  • Arrangert i oljebyen 20 ganger, annethvert år siden 1974.Arrangert i oljebyen 20 ganger, annethvert år siden 1974.
  • Målet er å være et utstillingsvindu for teknologi og en møteplass for petroleumsnæringen, aktører innen fornybar energi og for energipolitikk.Målet er å være et utstillingsvindu for teknologi og en møteplass for petroleumsnæringen, aktører innen fornybar energi og for energipolitikk.
  • Det ventes mer enn 50.000 besøkende, som legger beslag på så mye av hotellkapasiteten i byen at 950 boligeiere leier ut hjemmene sine til tilreisende.Det ventes mer enn 50.000 besøkende, som legger beslag på så mye av hotellkapasiteten i byen at 950 boligeiere leier ut hjemmene sine til tilreisende.
  • Årets tema er verdens energiparadokser og hvordan disse kan imøtegås.Årets tema er verdens energiparadokser og hvordan disse kan imøtegås.
  • Mer enn 1.350 utstillere fra over 100 land har stands på messa.Mer enn 1.350 utstillere fra over 100 land har stands på messa.
  • Parallelt med den politiske og forretningsmessige bite inkluderer ONS et kulturelt program med musikk, kunstutstillinger og tilstelninger.Parallelt med den politiske og forretningsmessige bite inkluderer ONS et kulturelt program med musikk, kunstutstillinger og tilstelninger.
Miljøvernere
Den politiske siden har alltid vært tungt til stede ved ONS, de siste årene i økende grad. I år, som flere ganger tidligere, er det kong Harald som åpner messa.Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) skulle holdt åpningsforedraget 28. august om hvordan man skal imøtegå verdens energiparadokser. Han har imidlertid trukket seg fordi han må prioritere å møte i Stortinget og redegjøre for regjeringens oppfølging av 22. juli-kommisjonens rapport.Den politiske tyngden er likevel godt ivaretatt når utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) og olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) stiller på toppmøtet ONS Summit mandag. Hit kommer flere statsledere og autoriteter, blant andre Sveriges utenriksminister Carl Bildt og en rekke oljetopper, inkludert Helge Lund fra Statoil. Parallelt med forretningsfolk, forskere og politikere deltar også miljøvernerne på ONS. Bellona er med for sjuende gang:- Vi ser det som viktig å være et korrektiv og bidra med motekspertise til norsk oljenæring. ONS har forsøkt, men ikke maktet å spille en viktig rolle for en miljøriktig energiproduksjon. Vi mener at ONS bidrar mest til å dra verden baklengs inn i framtiden. Dette er først og fremst blitt et møtested for petroholikere, sier leder Frederic Hauge. (©NTB)