Plattformen kan koste skatteytere milliarder

Skrinlegging av Yme-prosjektet i Nordsjøen kan i verste fall ende med at skattebetalerne må betale mesteparten av regningen på 9,5 milliarder kroner.

Foto: Scanpix
Energi

Plattformen på Yme-feltet står ubemannet på grunn av alvorlige sikkerhetsmangler. Muligheten for at plattformen blir tauet til land, har blitt nevnt, melder NRK og Teknisk Ukeblad.- Vi har sett at det er store problemer med dette prosjektet, både når det gjelder fremdrift og kostnader, sier statssekretær Per Rune Henriksen i Olje- og energidepartementet til NRK.Departementet har bedt om en ny plan fra Yme-prosjektets operatør Talisman.78 prosent av investeringene på oljefelt som bygges ut på norsk sokkel, blir dekket av staten. Selskapene betaler deretter 78 prosent skatt på inntektene fra feltene til den norske stat. Kostnadene som brukes på letevirksomhet, er også fradragsberettiget. Staten betaler 78 prosent.For Yme-prosjektets del betyr dette at skattebetalerne må betale 78 prosent av de 9,5 milliarder kronene det har kostet å bygge ut Yme, dersom prosjektet blir skrinlagt.- Ja, i den grad det skulle skje, så kan selskapene i skatteposisjon trekke fra disse kostnadene, sier Henriksen.Talismans pressetalsmann Vidar Nedrebø opplyser at alle muligheter holdes åpne, og at undersøkelser skal gjennomføres før Ymes framtid er klar. (©NTB)

Nyheter
Energi