Tirsdag formiddag troppet et titall representanter for Eftas overvåkingsorgan (ESA) og Konkurransetilsynet opp hos oljegiganten Statoil. Bakgrunnen er mistanke om at selskapet har manipulert prisene i markedene for råolje og raffinerte oljeprodukter. Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea utdyper hva konsekvensene kan ha vært:- I verste fall stemmer det at Statoil har deltatt i prismanipulasjon og inngått avtaler. Det kan ha blitt gjort i ulik grad, men det vi trygt kan si, er at dette neppe har gitt lavere priser, prismanipulasjon gir helst høyere priser i butikkene. Prissamarbeid er å holde forbrukerne for narr, sier Saltvedt til NTB.Hun understreker at å presse opp oljeprisene ikke bare fører til økt bensin- og dieselkostnad:- Er mistankene riktige har vi nok betalt for høy pris på det meste vi ser i butikken. Innbakt i prisene på nærmest alt i butikkhyllene ligger det nemlig en fraktkostnad, og den øker når drivstoffpriser øker.Informasjonsdirektør Jannik Lindbæk i Statoil ønsker ikke å kommentere Saltvedts uttalelser.- Ettersom det fortsatt bare er snakk om en mistanke, er det for tidlig å si noe om hva mulige konsekvenser kan være. (©NTB)