Blir mistanken bekreftet, vil det være «en sjokkerende skandale for finansmarkedene våre», mener Chris Leslie, folkevalgt representant for Labour i Parlamentet.Også Labour-representanten Caroline Flint, som er skyggeminister for energi og klimaendringer, mener oljeselskapene har opptrådt på en sjokkerende måte hvis mistanken viser seg å stemme.- Forbrukerne må vite at prisen de betaler for energi eller bensin er rettferdig, preget av åpenhet og ikke manipulert av tradere, sier Flint.
- Lett å misbruke
Tidligere er det fremmet anklager om prisfiksing i gassmarkedet, og Labour advarte da om at det er lett å misbruke ordninger hvor egne selskaper utarbeider prisindekser.Mistanken mot Statoil, BP og Shell dreier seg om at oljeselskapene skal ha gitt misvisende informasjon til selskapet Platts, som utarbeider prisindekser for energimarkedene.Matthew Oakshott fra Det liberale partiet i Storbritannia sammenligner mistanken mot oljeselskapene med Libor-skandalen i fjor. Da ble det avslørt at flere store banker hadde manipulert London Interbank Offered Rate (Libor), en av verdens viktigste renter.Både Barclays, Royal Bank of Scotland og sveitsiske UBS ble pålagt å betale flere milliarder kroner i bøter.