WWF og Greenpeace er aksjonærer i Statoil, der staten eier 67 prosent.De to miljøorganisasjonene oppfordrer andre aksjonærer i selskapet til å stemme for at Statoil trekker seg ut av det de mener er verdens skitneste oljeproduksjon, tjæresandprosjektet i Canada.- Det er ikke i aksjonærenes langsiktige interesse at Statoil fortsetter med utvinning av tjæresand, heter det blant annet i forslaget.Miljøorganisasjonene mener tjæresand er det mest kontroversielle Statoil har begitt seg ut på.I tillegg har Greenpeace fremmet et forslag til generalforsamlingen som krever at Statoil ikke skal operere i isfylte farvann, blant annet på grunn av manglende teknologi og kapasitet for å rydde oljesøl i is.Statoils engasjement i tjæresandindustrien i Canada har vært diskutert hvert år siden 2008.Den Norske Kirken har kritisert satsingen. Opplysningsvesenets fond, den svenske kirken og det britiske kirkefondet Ecclesiastical har solgt seg ut av Statoil på grunn av tjæresand.Profesjonelle investorer som Storebrand og svenske Folksam har støttet forslaget om at Statoil skal trekke seg ut av tjæresand i alle år.