KjøpLogg inn

Olje skaper håp og frykt i Ghana

Ghana pumper olje. Ghaneserne håper oljen skal bringe det vestafrikanske landet økt velstand, men frykter at det kan gå som i nabolandet Nigeria og ende i korrupsjon og blodig indre strid.

Publisert 2. juni 2013 kl. 08.38
Oppdatert 17. des. 2013 klokken 01.30
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 183 ord
Oljefat. Foto: Ivan Kverme, Finansavisen.

Økonomisk sett har Ghana hittil vært mest kjent som verdens nest største produsent - etter Elfenbenskysten - av kakaobønner, råstoffet til sjokoladeprodukter. Nå er spørsmålet om landet kan tåle den nye oljerikdommen.Ghana er ifølge FN på mange måter inne i en svært positiv utvikling. Ifølge en fersk studie fra lobbyorganisasjonen One er landet et av 30 i Afrika sør for Sahara som innen 2015 kan greie å halvere tallet på innbyggere som lever i ekstrem fattigdom.UnderskuddMen samtidig tyder visse tegn på at Ghanas ledere har problemer med å håndtere oljeinntektene. Landet fikk i fjor et budsjettunderskudd på 12 prosent av brutto nasjonalproduktet BNP, altså av den samlede verdien av varene og tjenestene landet produserte.Underskuddet ble dermed nesten dobbelt så stort som politikernes målsetting. Dette har skapt frykt for at løsere tøyler i finanspolitikken skal føre til at Ghana rammes av det som kalles «nederlandsk syke».Dette er en tilstand der sterkt økende inntekter i utenlandsk valuta, ofte som følge av at et land utnytter nyoppdagede naturressurser, fører til at importen vokser raskt. Den tradisjonelle industrien blir mindre konkurransedyktig og eksporten av dens produkter avtar