Skiferoljen fra USA bekymrer OPEC

Verdens råoljelagre bygger seg opp. OPEC spår lavere etterspørsel neste år.

Når den amerikanske oljeindustrien klarer å utvinne olje og gass fra skifer og andre harde bergarter, fører det til en energirevolusjon der den energihungrige supermakten blir selvforsynt med gass. Her fra en skiferoljebrønn utenfor Midland, Texas. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix
Energi

OPECs andel av verdensmarkedet for olje vil falle i 2014.Det spår organisasjonen selv i sin juli-rapport. Stikkordet er det stigende tilbudet av amerikansk skiferolje.OPEC estimerer at etterspørselen etter deres olje kommer på 29,61 millioner fat per dag i snitt i 2014, noe som i så fall vil være ned 250.000 fat per dag fra 2013.Rapporten peker mot et truende tilbudsoverskudd hvis de 12 medlemslandene fortsetter å pumpe olje i dagens takt. Målet er å produsere 30 millioner fat per dag, og i juni lå OPECs dagsproduksjon 380.000 fat over målet.- Dette vil innebære en ytterligere oppbygging av verdens råoljelagre, som akkurat nå er på høye nivåer, skriver OPEC.Hele rapporten her.Følg HegnarOnline på Facebook her!

Nyheter
Næringsliv