Et streifskudd i en transformator hindret terroristene ved Statoils In Amenas-anlegg i januar fra å utslette hele anlegget i en enorm gasseksplosjon. Det fremgår av granskningsrapporten av Statoils gisseltragedie i Algerie i januar, skriver DN.Strømstansen og nedstengningen av gassanlegget skyldtes rene tilfeldigheter.- Det har vært hevdet, og det var naturlig å tenke, at anlegget ble stoppet manuelt. Men våre undersøkelser har altså vist at det var en kule som traff en transformator i boligområdet, som utløste en kjedereaksjon inn i produksjonsområdet, der hvor strømmen også ble produsert. Resultatet var til slutt at anlegget stengte ned, sier granskningsleder og tidligere etterretningssjef Torgeir Hagen ifølge avisen.All gass på anlegget ble sluppet ut som følge av strømstansen.- Du kan si det var hell i uhell her. For hadde det stått gass under trykk i anlegget, ville det blitt en formidabel eksplosjon, sier Hagen.