Så mye kan Statoils inntjening falle

Selv om Statoils resultater i 3. kvartal ser ut til å være stabile sammenlignet med i fjor, viser tall fra analytikere at årsresultatet kan falle opptil 17 prosent.

Statoils konsernsjef, Helge Lund. Foto: Scanpix

Analytikerne forventer at Statoil vil melde om et justert driftsresultat etter skatt på 11,8 milliarder kroner, sammenlignet med 11,9 milliarder kroner i tredje kvartal i fjor og 11,3 milliarder kroner i andre kvartal, skriver Stavanger Aftenblad.Hvert kvartal samler Statoil inn estimater for resultater og produksjon fra analytikere i innland og utland som dekker selskapet. Denne gangen er det 28 analytikere som har deltatt. Får analytikerne rett, betyr det at Statoils justerte driftsresultat før skatt i løpet av de ni første månedene i år kommer til å være på 35 milliarder kroner. Til sammenligning var resultatet i løpet av den samme perioden i fjor på 40,1 milliarder kroner. Det er en nedgang på rundt 13 prosent.For å oppnå samme resultat som for hele året i fjor, som var 55,1 milliarder kroner, må selskapet tjene 20 milliarder kroner i fjerde kvartal. Det er svært usannsynlig, siden både oljeprisen og Statoils produksjon har vært lavere i år enn i fjor.Dersom Statoils resultater forblir stabile i fjerde kvartal, betyr det at selskapets resultat for 2013 vil bli på rundt 46 milliarder kroner etter skatt. Det er en nedgang på 16,5 prosent fra 2012.Statoil presenterer resultatene sine for tredje kvartal onsdag 30. oktober. (©NTB)