Statoil kunngjør 10 prosent nedsalg

Statoil tar endelig investeringsbeslutning for Shah Deniz steg 2 og kunngjør 10 prosents nedsalg.

Statfjord A-plattformen. Foto: Harald Pettersen/Statoil ASA.
Energi

- Shah Deniz steg 2-prosjektet er et betydelig prosjekt som gjør Aserbajdsjans store gassressurser tilgjengelig for det europeiske markedet. Det gir også fordeler for kundene og skaper verdi for partnerne, sier Statoils konsernsjef Helge Lund i en børsmelding tirsdag.Oljeselskapet har i dag har inngått en avtale om salg av 10 prosent av selskapets 25,5 prosents andel i Shah Deniz og South Caucasus-rørledningen.Kjøperne er SOCAR (6,7 prosent) og BP (3,3 prosent).Statoil vil som en del av denne transaksjonen få et samlet kontantvederlag på 1,45 milliarder dollar. Ikrafttredelsesdatoen for transaksjonen er 1.1.2014.- Salget samsvarer med vår strategi om porteføljeoptimalisering basert på streng prioritering av framtidige investeringer, og verdiskapning gjennom en betydelig gassposisjon, fortsetter Lund.Videre opplyses det i en fersk melding at det BP-opererte Shah Deniz-konsortiet kunngjør i dag endelig investeringsbeslutning for steg 2-utviklingen av gassfeltet Shah Deniz i Det kaspiske hav utenfor kysten av Aserbajdsjan.Denne beslutningen utløser planer om å utvide South Caucasus-rørledningene (SCPX) gjennom Aserbajdsjan og Georgia, å bygge gassrørledningen the Trans-Anatolian Gas Pipeline(TANAP) på tvers av Tyrkia, og den transadriatiske rørledningen (TAP) på tvers av Hellas, Albania og inn i Italia.Sammen vil disse prosjektene skape en ny sørlig gasskorridor til Europa. De samlede kostnadene for Shah Deniz steg 2 og SCP Expansion-prosjektet blir rundt 28 milliarder dollar.

Nyheter
Børs